Digital detox in de natuur

Home/Inspiratie/Digital detox in de natuur

Digital detox in de natuur

Wie kent niet de reflex om meteen naar je telefoon te grijpen als er een bliepje gaat? Wie kent het niet dat je je laat verleiden om in gezelschap, tijdens het autorijden, of bij je kinderen of ouders, toch even snel een berichtje terug te sturen?

Het Britse onderzoeksbureau Tecmark concludeerde dat de gemiddelde gebruiker circa 221 keer per dag op zijn of haar telefoon kijkt. Het British Psychology Society verbond de frequentie waarmee iemand zijn telefoon checkt bovendien aan zijn of haar stressniveau – en daarmee zijn/haar gezondheid – ook wel aangeduid met ‘technostress’ of ‘socialbesitas’.

Digital detox als reactie op socialbesitas

Een digital detox kan een antwoord zijn op deze ontwikkeling. Het sluit aan bij een geheel natuurlijk aangevoelde behoefte bij veel mensen. De behoefte aan het smoren van het stemmetje in je hoofd dat er altijd ergens nog iets meer, beters, interessanters te vinden is, waar jij bij moet zijn – virtueel of echt. De behoefte aan ervaringen die er toe doen, die zinvol zijn, die je echt raken, waardoor je je weer een mens van vlees en bloed voelt. De behoefte aan grond onder je voeten, in plaats van een overactief hoofd. Digital detox klinkt weliswaar hardcore, maar het resultaat – minder verslaafd zijn – klinkt ons als muziek in de oren.

De natuur in voor een digital detox

Vast staat dat de natuur een belangrijke rol kan spelen bij het detoxen, omdat de natuur een evenwichtig klimaat biedt, zonder veel onnatuurlijke afleiding en impulsen. Zijn in de natuur, zeker op een manier waarbij je via je zintuigen actief contact maakt met de omgeving om je heen, heeft een herstellende en vitaliserende werking. Zowel fysiek als mentaal. Omdat we genetisch zo geprogrammeerd zijn; het is onze natuurlijke habitat.

Een tijdje solo in de natuur zijn is een manier om de balans weer te herstellen. De digital detox in de natuur kan prima helpen om weer op een evenwichtige manier je smartphone te gebruiken, zonder er door geleefd te worden. Die balans herstelt zich door bewustwording, fysiek afkicken en inzicht in de processen van de mind – die zijn ingesteld op grijpen of wegduwen van sensaties.

Balans na een digital detox

Het allermooiste komt daarna, als de balans is hersteld. Want dan is er weer (meer) sprake van een vrije keuze en heb je geproefd wat er aan de andere kant van het online/offline continuüm te beleven is. En hoe je dat offline leven invulling geeft? Ik hoop van harte met dingen, ervaringen en belevenissen die jou raken, die zinvol voor je zijn en waar je echt gelukkig van wordt!

 

-Annemieke Wiercx