Way of Nature’s 12 principes

Home/Way Of Nature/Way of Nature’s 12 principes

Het hart van Way of Nature: 12 principes

Het hart van Way of Nature wordt gevormd door 12 principes. Deze principes zijn na jarenlange studie van en verdieping in talloze stromingen en leerwegen over de hele wereld bij elkaar gebracht door John Milton. Ze zijn opgesteld vanuit een groot respect naar andere stromingen en voor een gedeelde universele wijsheid.

Er zit er een soort natuurlijke opeenvolging in de principes, maar dit is geen wetmatigheid. Ieder principe kan op ieder moment en op ieder niveau gekend en beoefend worden. Voor veel mensen volgt hun innerlijke groei wel de volgorde van de principes.

In 2015 is John door Simoon Fransen geïnterviewd over deze 12 principes. Voor ieder principe is een aparte video gemaakt.

John Milton over de principes

“I invite you to join us in The Way of Nature Fellowship as we explore these Twelve Principles. They have emerged from over fifty years of my vision questing, spiritual training, wilderness solos and Sacred Passages – often in many of our beautiful planet’s wildest and most sacred places. May these Way of Nature Principles and Practices be of great benefit to your spiritual cultivation. My deepest wish is that you become inspired and truly free as you walk your spiritual path.”

1. All Forms Are Interconnected, Constantly Change and Continuously Arise From and Return to Primordial Source

Alle materiële vormen en alle energetische, zintuiglijke, emotionele en gedachte-vormen zijn volledig met elkaar verbonden en in onderlinge samenhang met elkaar. Alle vormen, ook het zelf, is constant in een staat van verandering en transformatie. Alle vormen keren uiteindelijke weer terug naar Source Awareness. Op het diepste niveau zijn alle vormen, inclusief wijzelf, een wonderlijke weergave van grenzeloze, vormloze Source die onze ware essentie vormt. We kunnen deze waarheid ontkennen of omarmen en een dans met Flow laten ontstaan.

2. “Commit Yourself Completely to Liberation in this Lifetime”

Een persoonlijk commitment tot vrijheid van onze blokkades en verduisteringen. Als we door het tweede principe de weg inslaan van ‘bevrijding’ komt het derde principe om de hoek kijken, als manier waarop we ons innerlijk onderzoek kunnen verrichten.

3. Relax and surrender to life

Een belangrijk principe, vaak verwaarloosd in onze hectische wereld. Immers, als we opgeslokt worden door lichamelijke, emotionele en mentale blokkades zal er weinig ruimte zijn voor daadwerkelijk spiritueel inzicht en meditatie beoefening.

Noot van de regisseur, Simoon Fransen

“Personally… A special one for me. In this part John integrates our adventure (the robbery) on a very gentle way in the story. The third principle is about the importance of (cultivating) relaxation. Actually, it was during the first recordings of this part that we were robbed.This happened earlier the day we did this recording again. So the experience is still fresh and it illustrates perfect the benefit of practicing relaxation.

And of course, John explains the mechanism and how to start cultivating it. Also in the work environment which seems to be not the natural place to practice relaxation. While… it should be…”

4. “Remain in Now”, oftewel “Presence”

Dit principe vormt een noodzakelijke bondgenoot met Relaxation (principe 3). Ontspanning en aanwezigheid (in tegenstelling tot contractie en afleiding) vormen een vanzelfsprekende doorgang naar de weg van verbinding met Nature (Inner, Outer en Sacred Nature).

5. Cultivate Union with Universal Energy

Dit ontstaat bijna natuurlijk door het samengaan van de eerdere principes. Door te ontspannen, in combinatie met aanwezigheid, kunnen oude blokkades, van lichamelijke, emotionele, energetische en mentale aard verdwijnen en kan de universele levensenergie worden bevrijd. Het cultiveren van oefeningen om levensenergie te vernieuwen, op te schonen en te zuiveren, bijvoorbeeld door Qi gong, Tai Chi, of andere praktijken, is een belangrijk onderdeel van de Way of Nature praktijk.

6. Go with the Universal Flow

“Go with the Universal Flow” vloeit als het ware voort uit het samengaan met universele energie. Deze flow is mogelijk ongeacht wat er om je heen gebeurt en geeft uitdrukking aan Creative Source. Het ervaren en realiseren van de stralende levenskracht als pure, onvoorwaardelijke liefde leidt tot het zevende principe.

7. Rest in the Radiance of Your Open Heart

Deze ervaring is een kwaliteit die ontstaat uit ontspannen, aanwezige en bevrijde energie. Het verschil tussen zelf en de ander kan langzaam verdwijnen.

8. Active Compassion Arises Naturally out of Unconditional Love

De natuurlijke activiteit van open, onvoorwaardelijke liefde is compassievolle actie vanuit het hart. Het vergroten van de essentie van het hart komt voort uit de voorgaande principes.

9. Cut Through to Clarity

Het ervaren van de immense helderheid, uitgestrektheid en lichtheid van pure Source Awareness kan plaatsvinden, soms met hulp van een menselijke leraar, soms als gratie van het Grote Mysterie. De naakte essentie van Source komt bloot te liggen. Als dit gebeurt, wordt het ego dat ons van Source blokkeert, als het ware doorkliefd.

10. Return to Source

Source, als de onderliggende realiteit waaruit alle vormen, inclusief jijzelf, ontstaan. Source is vormloos en tevens vormer van alle vormen, en ook de oplosser van alle vormen. Source toegepast op individueel niveau is de meest fundamentele, simpele, complete, perfecte staat van wie we zijn. Het is onze diepste natuur. Als de essentie zich manifesteert is het oneindig, onaantastbaar; het wordt nooit geboren en zal nooit sterven. Hoe dichter je Source kunt benaderen, hoe meer creativiteit en synchroniciteit zal ontstaan. De meeste uitvindingen en doorbraken komen voort uit een diepe vereniging met Source.

11. Pure Source Awareness Is…Remain in Recognition

Dit gaat het om het verblijven in Source Awareness. Het is een natuurlijke staat van perfecte vrijheid; alle vormen, zowel innerlijke als uiterlijk, worden simpelweg ervaren als een natuurlijke verschijning van Source’s pure creativiteit.

12. Serve as a Warrior of the Open Heart and Liberated Spirit

Het twaalfde principe is een soort Krijger of Strijder- principe. Om voor jezelf én voor anderen de principes te leven, ben je andere mensen en soorten dienstbaar. Je opent jezelf naar de wereld en integreert de elf principes in je leven en zijn. De sleutel is om de principes in creatieve interactie te brengen met de uitdagingen van het dagelijkse leven. Uit een diepe verbinding met Source ontstaat deze compassievolle dienstbaarheid aan het leven met al haar vormen en verschijningen. Handelen vanuit liefde, vertrouwen en bevrijding is het pad van het hart van de Barmhartige Krijger.

13. Don’t Take All These 12 Principles too Seriously

Raak niet gehecht aan deze principes. Lach erom, vier de gift van het leven. Geniet!

Meer informatie

Voor meer informatie over de 12 principes kun je deze video’s bekijken. Of kijk op de website van John Milton.